Danes 24.5.2013, natanko ob 12. uri, je v organizaciji plesne šole Plesni studio Novo mesto, na Glavnem trgu v Novem mestu zaplesalo 420 maturantk in maturantov Gimnazije Novo mesto, Ekonomske šole Novo mesto, Šolskega centra Novo mesto, Srednje šole Metlika, Gimnazije Brežice ter osnovnošolci iz Šmarjete, Otočca in Dolenjskih Toplic. Zbrane je nagovorila podžupanja Mestne občine Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar. Poleg Četvorke so maturantke in maturanti ter valetanti zaplesali še dunajski valček, blues, čačača in skupinsko formacijo.

Skupno je po Kocbekovih ocenah v vseh teh državah plesalo med 25.000 in 27.000 mladih. Zbrali so se na 46 lokacijah, od tega 21 v Sloveniji in 25 v tujini. Ponekod je organizatorjem zagodlo vreme, recimo v Mariboru, kjer so našteli okoli 2200 ljudi, pa je kljub sivim oblakom začelo deževati šele po koncu četvorke. V Kranju naj bi se maturantom pridružil tudi predsednik države Borut Pahor.

Guinnessovega rekorda letos niso podirali, ker je zaradi spremenjenih pravil nemogoče preseči rekord iz leta 2011, ko je četvorko plesalo 33.200 ljudi.

Moto letošnje prireditve na zadnji šolski dan v okviru projekta European Quadrille Dance Festival (EQDF2013) je odločen “ne” alkoholu in prepovedanim drogam. Po ocenah Kocbeka so se udeleženci držali slogana “plešem 0,0”, podobno pa so zatrjevali tudi sodelujoči mladi plesalci.